Ikläd er diakonskjortan!

i maj 10, 2016, Skriven av: , i Funderingar, med Kommentarer

Så var tiden inne.

Att få knäppa den översta knappen i den gröna skjortan och sedan sticka in ”frimärket” i kragen. Det kändes högtidligt och samtidigt något mer, där jag stod framför hotellspegeln, medan sonen tog på sig sin luvtröja, ivrig att komma iväg till sin barnkonferens.

I torsdags i förra veckan övergick jag från att vara diakonkandidat i Equmeniakyrkan till att vara diakon i Equmeniakyrkan. Årets Kyrkokonferens hade temat ”Ikläd er Kristus”, hämtat från Romarbrevet 13:14 och för mig blev torsdagen också den dag då jag fick ikläda mig den gröna diakonskjortan för första gången.

En förbönsakt hölls för oss diakoner och pastorer som nu är färdiga för tjänst i församlingar och regioner. Vi går nu in i det som kallas Vägledningsåret och som avslutas med ordination vid nästa års Kyrkokonferens i Vårgårda.

Ikläda sig är ett vackert uttryck, tycker jag. Det handlar om att göra något aktivt. Ingen gör det åt mig, utan jag gör. Ordboken säger ”påta sig: ikläda sig ansvaret”.

Det är kanske här jag kan få fatt i något av den där andra känslan jag kände, tillsammans med högtidligheten, när jag knäppte skjortan. Nu, efter utbildning och ”utrustning”, får jag aktivt svara på Guds kallelse genom att ikläda mig ansvaret som diakon i Equmeniakyrkan. Jag tänker att skjortan får påminna mig om detta ansvar och min respons på kallelsen. Alldeles säkert kommer det dagar då skjortan känns tung att ta på, men jag är också övertygad om att den många dagar kommer att ge stadga i min roll som diakon.

Det infann sig ytterligare en känsla i torsdags. Och i fredags. Och i lördags, när jag hade min gröna skjorta på mig – stolthet. Stolthet över att få vara diakon i Equmeniakyrkan. En kyrka där stunden är inne att ikläda sig Kristus.

Där jag också får ikläda mig min gröna diakonskjorta.

 

Charlotte Rosengren, Diakon i Vägledningsår