Stäng dörren! Det drar.

i mars 4, 2016, Skriven av: , i Vardagsbetraktelser, med Kommentarer

Har du tänkt på att det vi gör säger mycket, ofta mer än det vi säger. I en träff kring gudstjänsten i en församling kom samtalet in på dörrarna till kyrksalen, som stängs när gudstjänsten börjar.

Jag funderar över vad det säger, vad det ger för signaler. En stängd dörr. Innanför pågår en gudstjänst ”för alla åldrar”. När vi pratar barn och unga och församling, som jag brinner för, hör jag ofta att de är vår framtid och att det är viktigt att de har en plats och känner sig hemma, i till exempel gudstjänsten. Istället för att se dem som framtiden, en bit fram, behöver vi fundera på hur vi beter oss just nu. Det är sannerligen inte lätt, jag själv tror ofta att jag tänkt på allt, men så gör jag något av gammal vana. Som säger tvärt emot det jag står och säger med munnen. Igen.

De minsta barnen som finns med i våra gudstjänster har dessutom sina föräldrar med sig. Vad berättar de stängda dörrarna för dem? Vad förmedlar de för Gudsbild, människosyn, församlingssyn … I det fortsatta samtalet, kring varför dörrarna till kyrksalen är stängda under gudstjänsten, kommer en kommentar blixtsnabbt:

– Det drar!

För mig handlar det om hur vi, som människor och som kyrka, lever vår tro. Jag önskar att vi tillsammans kan hjälpas åt att fundera hur vi lever evangeliet. J

Tänk om det är den Heliga Andens vind som vill dra in i gudstjänsten och i församlingen och förnya!?

Det blir inte mycket ”drag” i våra församlingar om vi stänger dörren!

Charlotte Rosengren, diakonkandidat i Equmeniakyrkan